Sønderjysk historie er et interessant kapitel af Danmarks rige historie. Regionen dækker grænserne mellem Slesvig-Holsten i Tyskland og Danmark, og har haft mulighed for at udvikle sin egen specielle historie. Det omfatter de mange værdifulde kulturarv, som regionen har.
Den sønderjyske historie er bred og gammel. Sporet begynder sandsynligvis før Vikingetiden, mens placeringen af grænsen mellem Tyskland og Danmark blev fastlagt ved en håndfuld ældgamle aftaler. De fleste af disse afgrænsninger blev i sidste ende bekræftet i 1864 ved det såkaldte “Genforeningsaftalen”, som betydde at hele Slesvig-Holsten vendte tilbage til Danmark efter at have været delt mellem Tyskland og Danmark i 12 år.
Til den dag i dag er flere sønderjyske traditioner godt bevaret, selvom de ofte tager nye former, der harmonerer bedre med vores moderne verden. Enkelte elementer fra regionens historie kan levendegøres ved at besøge steder som Haderslev Slot og museerne over religion, industri og stedets arbejderkultur, der alle holder liv i denne unikke bys arv. Derudover får mange mennesker ikke kun et synspunkt udefra, men også et indgangsvinklen, de lokale stolte beboere har.
Sønderjysk historie er kilden til en verden af keltiske myter, melankolsk musik og uspoleret skønhed. Vi har meget at lære fra denne komplekse del af Danmarks kulturarv. Og selvom det måske ikke lige er det mest interessante emne på universitetsprogrammet, så er det bestemt et besøg værd at huske på hvorfor det gode stykker af kulturarven ikke bør glemmes.
Sønderjylland har en utrolig rik historie. Det er et geografisk område som har lagt nøglen til mange vigtige begivenheder siden vikingetiden. Sønderjyske historikere har i årevis set på området og undersøgt, hvilken rolle det har haft til at forme Europas historie. En kort historiografi over Sønderjylland giver en hurtig indsigt i, hvad der har været af stor betydning for området og Europa i hele dens historie.
Vikingetiden så Sønderjylland som udgangspunktet for vikingerne og deres sejlsport. De grænser forpligtede dem til at udforske andre lande, som de lancerede adskillige ekspeditioner på tværs af Middelhavet. Dette førte til en øget handel med andre lande, som blandt andet havde en stor indflydelse på udviklingen af fiskeindustrien forbi Sønderborg Havn.
Kong Valdemar I lagde området under dansk herredømme mod slutningen af 1100-tallet efter en tid med konflikter mellem svensk og dansk magthaver. Fæstningsværker blev bygget på kysten, både som et forsvar mod fremmede invasioner og som et symbol på den danske konges herredømme over Sønderjylland.
De næste hundreder af år; kirken og overklassen dominerede samfundet, og mange fattige almuefamilier var tvunget til at flygte fra deres hjemland for at finde arbejde andre steder. Tilbageblevne familier blev ofte en del af det maritime miljø, der startede i slutningen af det 18. århundrede med skibsværfternes opblomstring.
Det 19. århundrede bragte flere dynamiske ændringer til Sønderjyllands befolkning; tysk indflydelse blev mere markeret under Slesvig-Holsten-perioden. Byen Zonsbyen blev faktisk Allgemeinen Preußischen Handelsstadt; navnet Viaduktzonby blev oprindelig givet som statueringer fra det prøjsiske regiment mellem 1813 og 1867 og var således den ældste post-napoleoniske by i det tidligere Danmark-Norge Riget.
Endelig skulle 2. Verdenskrig bringe den største vigtige begivenhed til Sønderjylland – det Oscherslebeneraftalen, hvilket lagde grundlaget for den genforenet Slesvig-Holsten Oprindelse i 1945. Det markerede endnu engang regionens perspektivshift mellem dansk og tysk dominans – som var ret uventet på det tidspunkt da europæisk geopolitik var langt mindre dynamisk end den er i dag.
I dag repræsenterer Sleswig-Holstein den stolthed, der forbinder danskerne med regionens unikke historie gennem 1040 års kulturmæssig evolution; en langsom overgang fra norrøn lettelse til blomstring under danske kongers regidering og den dynamit revolution under Nazityskland som endelig tillod Jylland at selvbestemme sin identitetsbestilling – én som stadig lever i nutiden .